Selasa, 26 September 2023

Pengemar Kek dan Kuih - Muih? Hati-hati.

 Apa itu Gluten 




Dalam Kek dan kuih muih ada satu bahan namanya Gluten

Gluten adalah keluarga protein yang terdapat dalam bijirin, termasuk gandum, barli dan banyak lagi.

Paling kerap ditemui adalah produk berasaskan gandum dan dua protein utama dalam gluten ialah glutenin dan gliadin.

Namun dalam banyak implikasi negatif adalah disebabkan kandungan gliadin. Apabila tepung bercampur dengan air, protein gluten membentuk jaringan melekit yang mempunyai konsistensi seperti gam.

Tekstur seperti gam ini menjadikan doh elastik dan memberi keupayaan roti untuk naik ketika 'dibakar.' Ia juga memberikan tekstur yang kenyal dan memuaskan. Daripada sifat itu ia mendapat nama.

Gluten banyak dalam produk makanan berasaskan gandum dan kebanyakan orang tidak mendapat komplikasi buruk daripada pengambilan gluten dalam makanan harian.

Tidak bagi individu yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu seperti pesakit seliak yang tidak boleh bertoleransi dengan pengambilan gluten

Makanan Yang Free Gluten

Makanan Free Gluten biasanya di sediakan untuk orang yang ada penyakit celiac, sensitif kepada gluten, atau alergik . Sebab jika ada yang alah kepada gluten akan menyebabkan masalah yang lebih serius.

1. Beras

Beras adalah sumber karbohidrat yang bebas gluten. Termasuk juga beras putih, beras perang, dan jenama beras yang lain

2. Sayur-sayuran dan buah-buahan

yang banyaknya bebas gluten

3.Daging dan ikan

Daging dan ikan yang tidak diproses lebih baik daripada makanan yang telah diproses dan diawet dan disimpan ke dalam tin

4.Telur

Telur segar adalah pilihan yang terbaik untuk bebas gluten

5. Tepung gandum yang free gluten

Bagi mereka yang suka makan kuih muih , cekodok dan kek, tepung gandum free gluten sangat digalakan buat mereka. Sebab ini adalah jalan selamat buat mereka yang alah kepada gluten



 Makanan yang Mengandungi Gluten 


1. Roti

Roti gandum, roti putih, roti canai, roti prata  dan  segala jenis roti

2.Pasta

Pasta gandum, pasta putih , pasta mee 

3. Sereal 

Kebanyakan sereal mengandungi gluten terutama diperbuat daripada gandum





4. Kuih -muih

semua jenis kuih muih yang dibuat daripada  gandum

5. Makan ringan dan makanan diproses
cikedis, keropok, 

6. Fast food

Kfc, pizza , macdonald dan seangkatn dengannya

7. Sos

semua jenis sos

8. Produk ternusu

coklat, aiskrim dan seangkatan dengannya






Geeha Aman

GEEHA AMAN | PENGEDAR SHAKELEE BATU CAVES

WASAP | 0135350587 | FB GEEHA AMAN

#nextlevelBlogging

#shakleetriumph2023

#shakleethrive2023

#pengedarshakleebatucaves

#pengedarshakleerawang

#pengedarshakleeselayang

#pengedarshakleesetapak

#pengedarshakleegombak


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kenapa kita perlu ambil POLIFENOL dalam diet seharian ?

Mungkin daripada kita pernah dengar tentang PROTEIN, VITC, VIT E  Polifenol merupakan bio aktif kompaun yang secara semulajadinya dalam tum...